Eerste DaglichtKas gebouwd

Bode Project- en Ingenieursbureau, zusterbedrijf van Technokas, heeft een innovatieve installatie ontwikkeld voor een nieuw kastype: de DaglichtKas. Met behulp van grote fresnellenzen, collectoren en een zonvolgsysteem zet deze kas energie uit direct zonlicht om in warmte. De technologie fungeert tevens als scherminstallatie die alleen het directe licht wegschermt. Het diffuse deel van het licht blijft beschikbaar voor het gewas dat in het gunstige klimaat sneller groeit. De systemen in de kas zorgen voor warmtewinning. Het bespaart kosten en de teeltproductie neemt aanzienlijk toe. Ter Laak Orchids, de innovatieve Phalaenopsiskwekerij uit Wateringen, is het eerste bedrijf, dat kiest voor de DaglichtKas.

Voordelen DaglichtKas
• Licht wordt omgezet in nuttig te gebruiken energie (warmte). Deze energie is 100% duurzaam;
• Geen CO2-uitstoot;
• In de winter energiebesparend door dubbel kasdek;
• In de zomer bij gekoelde teelt energiebesparing door het dubbele dek en een lager benodigde koellast;
• De daglichtinstallatie komt in aanmerking voor de fiscale regeling Energie Investeringsaftrek (EIA);
• Doordat het felle licht in de zomer afgevangen wordt, zijn schaduwschermen en witte krijtlagen overbodig;
• De fresnellens zet al het directe licht om in diffuus licht (ook in de winter) en zorgt dus voor een toename van de diffuse stralingssom in de kas. Diverse recente onderzoeken tonen aan dat diffuus licht een positief effect op zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het gewas heeft.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het DIT Fonds van Rabobank Westland.

Lees ook het rapport over de praktijkervaringen met de DaglichtKas.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf en wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op, telefoon 0174 51 73 74. Blijf ook op de hoogte van dit project via de facebookpagina van ons zusterbedrijf Technokas en twitter @Technokas.